Φτιαξτε αυτοποτιζομενη γλαστρα

Παιδια επειδη πιστευω οτι μπορουμε να πετυχουμε αυταρκεια σε μεγαλο βαθμο....

hoto
31-12-2013, 20:10
Φτιαξτε αυτοποτιζομενη γλαστρα

Παιδια επειδη πιστευω οτι μπορουμε να πετυχουμε αυταρκεια σε μεγαλο βαθμο, η τουλαχιστον να απεξεαρτηθουμε και να φτιαχνουμε καλυτερα προιοντα απο το σουπερμαρκετ, η να φτιαχνουμε καυσιμα και ενεργεια για το αυτοκινητο και το σπιτι μας.
Θα ξεκινησουμε ετσι μια σειρα βιντεο που θα ανανεωνοντε συνεχεια .

δημιουργία hoto 31-12-2013
τελευταία καταχώρηση SANI 08-02-2014
απαντήσεις 4
προβολές 18439
συμμετέχουν περισσότερο indian
indian
01-01-2014, 18:28
Φτιάχνουμε μόνοι μας παραδοσιακό ξυλόφουρνο, με χώμα, νερό και άχυρο!VIDEO

Μια εύκολη κατασκευή που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις θα παρακολουθήσουμε σήμερα. Απαραίτητες προϋποθέσεις να «πιάνουν» λίγο τα χέρια μας, να μη «φοβηθούμε» να τα λερώσουμε (ούτε τα πόδια μας) και να διαθέτουμε έστω λίγο από αυτό που λέγεται μεράκι.
Θα δούμε με...
ποιον τρόπο, δυο γυναίκες από το χωριό Αγράμπελο Αιτωλοακαρνανίας, θα κατασκευάσουν έναν παραδοσιακό φούρνο σαν αυτούς που χρησιμοποιούν στο χωριό τους. Τα υλικά που θα χρειαστούν είναι:


Τσιμεντόλιθοι με τους οποίους θα σχηματιστεί η βάση του φούρνου.
Κομμάτια από σπασμένα κεραμίδια, παλιά τούβλα και πέτρες για να κατασκευαστεί ο θόλος του (καλούπι).
Χώμα που αφού κοσκινιστεί θα γίνει λάσπη (πηλός).
Άχυρα που θα ανακατευτούν με τον πηλό, οπλίζοντάς τον.
Νερό.

Στο κτίσιμο του φούρνου παίρνουν μέρος οι γυναίκες και οι άνδρες περιορίζονται μόνο στη μεταφορά των υλικών.....

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, παρακολουθούμε βήμα βήμα την κατασκευή του φούρνου:

Πρώτα φτιάχνουμε τη βάση, χρησιμοποιώντας τσιμεντόλιθους και κομμάτια από παλιά τούβλα ή κεραμίδια.

Με το μεγάλο ταψί του νοικοκυριού παίρνουμε τα μέτρα του φούρνου.

Στη συνέχεια πρέπει να κοσκινίσουμε το χώμα που μαζέψαμε από το βουνό ή οπουδήποτε αλλού.

Κάθε βοήθεια στο κοσκίνισμα, δεκτή.

Αφού ανοίξουμε το χαρμάνι ρίχνουμε το νερό.

Πατώντας με τα πόδια και ανακατεύοντας περιοδικά με την τσάπα, έχοντας προσθέσει και το άχυρο, φτιάχνεται σιγά σιγά η λάσπη-πηλός.

Στη συνέχεια η λάσπη μετατρέπεται σε μπάλες.



Οι μπάλες λάσπης απλώνονται πάνω στην βάση
του φούρνου...

...αφού πεταχτούν με δύναμη από ψηλά.

Ακολουθεί καλό στρώσιμο της λάσπης με τα χέρια.



Για να σχηματιστεί στιλπνή επιφάνεια, το τελευταίο στρώσιμο γίνεται με βρεγμένο χέρι και μετά το σκεπάζουνε γα να μην σκάσει μέχρι να στεγνώσει.

Αφού στεγνώσει η βάση του φούρνου στοιβάζουμε σε σωρό τα σπασμένα, τούβλα ή πέτρες, για να σχηματιστεί το καλούπι του θόλου.

Στη συνέχεια τοποθετούμε τη λάσπη κυκλικά στο καλούπι...

...από κάτω προς τα πάνω...

...χτυπώντας την δυνατά.

Το καλούπι έχει σκεπαστεί παντού με λάσπη.



Χρησιμοποιώντας νερό και χαϊδεύοντάς την με τα χέρια, η λάσπη γυαλίζει.

Ο φούρνος είναι έτοιμος...

και αρχίζει σιγά σιγά να στεγνώνει.

Θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να στεγνώσει καλά ο φούρνος. Όταν στεγνώσει ο πηλός, αφαιρούμε σταδιακά τα κομμάτια τούβλα, κεραμίδια, πέτρες από το εσωτερικό του και τον ανάβουμε. Φροντίζουμε μια δυνατή φωτιά να τον καίει για περίπου 48 ώρες. Μετά και από αυτήν την διαδικασία, ο φούρνος είναι έτοιμος. Καλά ψησίματα!
indian
06-01-2014, 14:48
Φτιάξτε μόνοι σας ψωμί! (ΒΙΝΤΕΟ)


Παραδοσιακός τρόπος παρασκευής ψωμιού, με όλα τα μυστικά για καρβέλια που κρατάνε τη νοστιμιά τους και τη φρεσκάδα τους όπως τα παλιά τα χρόνια!

hoto, 02-01-2014 19:32:21
Φτιαξτε βουτυρο ειναι απλο

hoto, 02-01-2014 19:45:29
Φτιαξτε το πιο ευκολο τυρι ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ!!!

hoto, 02-01-2014 19:48:48
Δειτε τον τροπο πως να φτιαχνετε ευκολα βρωσιμες ελιες

hoto, 02-01-2014 19:49:57
Φτιαξτε το λαδι του κλεφτη εναντιον της γριπης

Κωσταλέξενα (SANI), 02-01-2014 19:53:03
Φτιάξε αγνό σπιτικό σαπούνι

hoto, 02-01-2014 19:51:53
Φτιαξτε κονσερβα ντοματας στο σπιτι
hoto
18-01-2014, 20:34
SANI
08-02-2014, 13:45
Μπορώ να παράγω μόνος μου ελαιόλαδο στο σπίτι;
Η σύντομη απάντηση είναι ΝΑΙ. Εύκολα και με απλά μέσα μπορούμε να βγάλουμε μυρωδάτο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.Το λεγόμενο αθέρμιγο η πρώτης ψυχρής έκθλιψης η ομφάκινο όπως το λέγανε οι Αρχαίοι Έλληνες . Όμοιο του δεν υπάρχει στην αγορά. Ακόμα και αν το βρίσκαμε θα το πληρώναμε πάνω από 250 Ευρώ το κιλό!.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου ήταν πάντοτε μια βιομηχανική διαδικασία, πολλές φορές μονοπωλιακή και προνόμιο. Για παράδειγμα τα ελαιοτριβεία στην Κάλυμνο και σε άλλα νησιά, ήταν ιδιοκτησία και προνόμιο της Μονής του Αγίου Θεολόγου της Πάτμου. Δεν επιτρεπόταν ούτε στην Δημογεροντία ούτε σε ιδιώτες να φτιάξουν ελαιοτριβεία. Μέχρι που έγινε μια μικρή επανάσταση στο συγκεκριμένο θέμα και πέρασαν τα ελαιοτριβεία στην Δημογεροντία και μετέπειτα στον Δήμο Καλύμνου.

Ίσως γι’αυτό οι πληροφορίες που υπάρχουν για την διαδικασία είναι σπάνιες και κυρίως περιγραφικές. Αλλά χάρη στον Γούγλη μπορούμε πια να βρούμε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες και να παράγουμε σπιτικό ελαιόλαδο, εύκολα και με απλά μέσα. Γιατί να το κάνουμε αυτό;

πρώτα πρώτα γιατί το δικαιούμαστε
γιατί το ελαιόλαδο που θα παράγουμε είναι μοναδικής και απαράμιλης ποιότητας
γιατί μπορεί να έχουμε ελάχιστες ελιές και να μην μας τις αλέθει το ελαιοτριβείο
γιατί μέχρι να έρθει η σειρά μας στο ελαιοτριβείο μπορεί να χαλάσουν οι ελιές μας
γιατί μπορεί να θέλουμε να τις μαζεύουμε σιγά-σιγά
γιατί θέλουμε να δοκιμάσουμε την ποιότητα και την γεύση από διαφορετικές ποικιλίες
γιατί η ικανοποίηση που παίρνουμε είναι μοναδική
για δέκα χιλιάδες άλλους λόγους
Αν σε ενδιαφέρει το θέμα συνέχισε να διαβάζεις. Θα βρεις πληροφορίες θεωρητικές και πρακτικές για το ποιά είναι η διαδικασία και πως μπορούμε να την κάνουμε στο σπίτι με απλά μέσα.

reissis.gr
Συνδέσου στον λογαριασμό σου, για να απαντήσεις σε αυτό το θέμα.
Διάβασε και αυτά